Presoterapija je najbolji tretman koji si možete priuštiti

 

 

Svoje tijelo treba poštovati, a ubrzani ritam života rijetko nam ostavlja dovoljno vremena kako bi se posvetili svom tijelu, prehrani, izgledu i unutarnjem miru. Nameću nam se različite aktivnosti zbog kojih se loše i neredovito hranimo te dovodimo um i tijelo u disbalans. Imunitet nam slabi te istovremeno dolazi do nakupljanja toksina u organizmu koji djeluju na masne stanice što vodi do pojave celulita na koži i potkožnom dijelu.

Limfni

sustav je vitalni dio imunološkog sustava vašeg tijela i pomaže organizmu u borbi protiv infekcija.  Zadužen je za izbacivanje toksina iz našeg tijela koji zbog nedovoljnog kretanja i loših prehrambenih navika ostaju zarobljeni u  našem organizmu. Kad kažemo toksini, mislimo na sve viškove koje smo na ovaj ili onaj način unijeli u organizam – višak masti, višak šećera i višak aditiva iz hrane koji ostaju zarobljeni u našem organizmu i zajedno ‘hrane’ masne stanice koje nakon izvjesnog vremena postaju celulit.

Osnovna funkcija limfnog sustava je čišćenje tkiva od otpadnih tvari i njihov prijenos kroz krvotok do crijeva i bubrega, gdje će se preraditi i biti uklonjeni iz tijela. Možete ga zamisliti kao sustav odvodnih kanala koji iz tijela odnosi otpadne tvari. Osim toga limfni sustav premješta imunološke stanice u područja gdje su potrebne, zacjeljuje povrijeđeno tkivo i odstranjuje višak proteina iz tkiva te ga skladišti u krvotoku, što smanjuje upalne reakcije. Protok limfe i prirodna limfna drenaža mogu se usporiti zbog zgušnjavanja limfe u limfnim čvorovima što je posljedica prekomjerne tjelesne težine, nepravilne i teške prehrane, čestog stajanja ili sjedenja.

Uzimajući u obzir činjenicu da je omraženi celulit i probavljenu masnoću jedino moguće izbaciti iz organizma putem mokraće  jasno je da ovaj sustav od presude važnosti održavati protočnim i čistim prilikom borbe sa celulitom, a osobito prilikom redukcije tjelesne težine.

 

Za razliku od kardiovaskularnog sustav, limfni sustav nije zatvoren te zbog toga limfa, bistra tekućina, pod pritiskom krvnih žila putuje od periferije prema srcu. Krv dolazi u sve dijelove tijela i donosi sve što je potrebno tkivima i organima za normalan rad, a tvari koje zatim stanice izluče u međustanični prostor prikupljaju se pomoću venskih kapilara i vraćaju u krvotok. Međutim, jedan dio te tekućine (limfa) ne vraća se putem venskih kapilara već se prikuplja putem limfnih kapilara i kroz limfni sustav se vraća u venski sustav.

Njen sadržaj i količina mijenjaju se s obzirom na svrhu, stanje i aktivnost tkiva iz kojeg potječe, putem sakuplja toksine i ispire ih kroz limfne čvorove. Kroz limfne žile, između svih organa prolaze bijele krvne stanice koje se bore protiv bakterija, virusa i ostalih štetnih tvari tako da se vežu uz njih i odvode ih također u limfne čvorove. Njih u tijelu ima oko sedam stotina , veliki broj limfnih čvorova se nalazi u preponama, a čak jedna trećina je smještena u području pazuha, vrata i glave, dok je najveće limfno tkivo slezena.

Limfna drenaža je postupak kojim tijelo vraćamo u ravnotežu i potičemo izmjenu tvari u organizmu. Limfu možemo potaknuti uz jedinstvenu tehniku ručne masaže ili uz pomoć aparativne limfne drenaže koju još nazivamo – presoterapijaOna  je jednostavna, brza i sigurna. Ova terapija je medicinsko-kozmetički tretman koji osim što potiče brži rad metabolizma, razgrađuje celulit, poboljšava prokrvljenost tkiva ujedno utječe i na smanjenje obujma. Izuzetno je djelotvorna kod tvrdokornih masnih naslaga i celulita jer izbacuje višak tekućine u tkivu što omogućuje bolji dotok krvi i kisika te bržu i bolju lipolizu.

Tretman presoterapije-limfne drenaže se odvija bez nanošenja ulja ili krema, dakle na čistoj koži, izvodi se aparatom uz pomoć rukava/nogavice koji se pune zrakom u programiranim vremenskim intervalima. Upuhivanjem zraka se stvara pritisak na određene dijelove tijela, a međustanična tekućina koja se taložila se tada potiskuje natrag u krvotok.

Izvor: www.journal.hr